Sunday, 31 July 2011

ahlan wa sahlan ya Ramadhan! (^_^)



Ramadhan tiba lagi...alhamdulillah...jadi kawan2..mari kita berazam untuk menambahkan isi dalam bank amalan kita....berbuka secara sederhana agar perut steady untuk terawikh!












*hugs*








p/s: buat Kak Long..selamat berniaga di bazaar ramadhan kalau saya ada masa...saya datang tolong awak ye? (^_<)

Saturday, 30 July 2011

Happy Belated Birthday Gift * Jumps*

muahahahahaahahahahaha....mari kita mulakan entry pada hari ini dengan gelak ketawa.....kenapa? sebab? sebabnya...hadiah ni dah lama dah dapat...cumanya baru nak update hari ni...it was from budak ni:



pernah tengok dia dalam previous post kan? hik! (^_<)


hik!...dah besar besar dan tua cam ni pong still orang nak bagi hadiah kan? syukur...kecil tapak tangan...satu trailer saya tadahkan...muahahahahahaha....at least orang still ingat kat kita lagi kan? dari tak ingat langsung...alhamdulillah..

ok..stop babbling Sha...jom kite terus terjah hadiah nak? jom kita tengok..apa dia kasi...hik! (^_^)V



sweet jek dengan loves icons buatan 'sendiri' tuh...ye..deme panggil saya Sha..(^_^)





tadaa...huggie bear!





TQ for the beautiful wishes dear *hugs kuat kuat*





lepas dah unwrapped box tu...ter'hayati' jap kata kata kat box ni...nyaman sekejap hati ni...(^_^)





ok...jom kesat mata sekarang..meleleh ayaq mata nih...tersentuh dengan kata2 nih...





tadaaaaaaa.......dapat mug! shocking pink! pastu ada memek muka yang saya suka buat dalam belog saya...muahahahaha...pempaham jek saya punya taste yek? kamsahamidaa....(^_<)v




lepas tuh dalam mug tu dia letak benda nih! SUKA GILA!...naknye ada nama negara idaman kalbu kan? muahahahahahahaha..(tapi sekarang mcm dah tak selamat dah) kamsahamidaa lagi...(^_^)





pastu dapat mini and cute Bear and Halloween Pumpkins nih...bila goncang...jadi bersinar2....sebab ada glitters kat dalam tuh *jakun* (-_-)" lagilah suka...boleh goncang bila tension dgn Mr.The...nih...muahahahahaha....





overall...inilah hadiah yang saya dapat! sukanyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!......................



anyway..TQ so much ye Miera...lain kali..bagi lagi...muahahahhaahha...dulu...budak ni sanggup pos kan kad kat rumah saya...saya ni pelik masa sebelum balik bercuti....sebab? sebabnya cek mek ni mintak saya punya address...saya tanpa segan silu...bagi jek la...sebabkan...saya assume....students nak balik cuti Semester ni...biasanya....nak post kad kahwin lah..tunang la...kan? tapi..di posnya kad birthday saya! tersengih sengih sensorang duk rumah masa tu...hahahaha....suka suka...pandai jugak si Miera ni bergurau yek? hahahaha...(^_<) *sambil tulis entry ni sambil sengih sensorang*





inilah kadnya.. soooo cute! hik! (^_<)

ok lah...itu sahaja untuk kali ni...lain kali saya merepek pulak yek? terima kasih sebab sudi baca kawan kawan *hugs to all*




*hugs*







p/s: sibuk duk guna mug tu...hik! (^_<) overall//saya sangat suka semuanya pasal hadiah ni...dari wrapping..sampailah ke segala benda kat dalam tu..syukur...alhamdulillah...(^_^)








Friday, 29 July 2011

'Nak naik Kereta Adik Nan'! Tak Mboh kerete lain!'

itulah ungkapan yang diucapkan oleh arwah Pak Alang saya..dia keberatan dan tidak mahu naik kereta lain untuk perjalanan pulang dari hospital ke kampung..walaupun dia mempunyai keretanya sendiri..besar dan selesa..tetapi..kereta Waja ayah (adik Nan- gelaran masa kecik) jugak yang dia mahukan...*terharu sekejap*...

maka sepupu ayah (Pak Sabri) datang dan mengambil kereta untuk dibawa ke sana..ayah saya puasa...maka dia tunggu di sini sahaja menyambut kepulangannya...semasa dalam perjalanan...arwah Pak Alang menyuruh Pak Sabri supaya membawa laju sedikit..asyik menggesa suruh 'cepat'...katanya...'tak sabar nak sampai rumah' (rumah nenek)....mungkin dia dah tahu dia nak pergi...maka disuruh cepat...

usai perjalanan...masuk rumah...Pak Alang nazak....dan seperti yang dimaklumkan di dalam post saya yang sebelum ini...dalam lebih kurang 5 minit sahaja..arwah Pak Alang telah menghembuskan nafasnya yang terakhir...innalillah..pergi sudah seorang insan...

mati itu pasti...

alhamdulillah...semuanya berjalan lancar dan jasadnya dikebumikan di kampung kami sebelum solat Zuhr tadi...alhamdulillah..ramai yang datang untuk penghormatan terakhir...sedeqah doa...bacakan Yaasin...alhamdulillah...semoga ringan 'urusan' Pak Alang di sana...dan selamat semuanya...sekarang..mari sama sama kita doakan Surah Fatihah kepada arwah Pak Alang..al- Fatihah...










p/s: sumber dari family saya.

Mati itu pasti!

Salam...
Pukul 12.55 pagi...aku dikejutkan dengan satu panggilan dari nombor
telefon ibuku..terus ku capai..risau sesuatu terjadi kepada adik
ataupun ayah ..ataupun ibuku sendiri..
Suara di sana: Assalamualaikum...ida...
Detik hati "owh..adikku..alhamdulillah..dia tiada apa2"
Aku: waalaikumussalam. Kenapa awak telefon tengah2 malam ni?
Adikku Ifi: Ida..saya nak bagi tahu ni....Pak Alang dah tak ada..
Detik hati "tak ada? Kejap..Pak Alang? Owh ye ye..mak baru cakap pasal
dia baru ni"
Aku: Sakit apa?
Adikku Ifi: Sakit Jantung..dia dah ada kat rumah Tok Cik..dia cakap
dah ok..nak balik sini...baru je 5 minit sampai kat sini...dia dah tak
ada...
Aku: mahu tanam di mana?
Adikku Ifi: Tak tahu lagi..kita orang pun baru tahu..
Aku..tak apalah..kirim salam pada keluarga Nik..sampaikan takziah
saya..saya tak dapat nak balik..assalamualaikum.
Adikku Ifi: Waalaikumussalam
Klik!
Aku terkejut...lagi aku dikejutkan dengan seorang lagi pemergian insan
yang pangkatnya ialah seorang pakcik..jauh disudut hati...sayu sahaja
rasanya...
Macam mana dengan keluarga Nik? (Adik kepada ayahku)
macam mana dengan anak2 nya yang ada masih bersekolah rendah?
Apa kata keluarga Pak Alang di Kampung Raja? Mahu tanam di mana?
Memang. Ibuku ada menceritakan keadaan Pak Alang warded di Kubang
Kerian..ketika itu..punca masih dikenal pasti..dan tidak ku sangka
seserius ini..kali terakhir aku melihatnya ialah pada raya haji tahun
lepas...
Sunyilah raya tahun ini...biasanya..Pak Alang akan pulang awal dengan
family...dia akan duduk di beranda menyambut kedatangan
tetamu...berborak tentang pel bagai isu di situ..
Ikan pelbagai jenis pun selalu disedeqahkan kepada kami..sebab Pak
Alang ada kolam ikan...selepas ini...mungkin tiada lagi peluang
sebegitu..
Tetapi..itu semua hanyalah duniawi...yang pergi..tetap akan pergi dan
tidak akan kembali..hanya amalan yang dibawa, doa anak2 yang soleh dan
sedeqah jariah...itu yg bakal jadi peneman di alam sana...
Aku disini medoakan semoga roh Pak Alang dicucuri rahmat dariNya..dan
insyaAllah..akan ku sedeqahkan al-Fatihah setiap hari..
Kawan kawan....mari kita sedeqahkan al-Fatihah buat allayarham pakcik
saya..Pak Alang...
Terima Kasih semua...
p/s: in this post...i'm referring to myself as 'aku'
--
Sent from my mobile device

Thursday, 28 July 2011

Post yang ke 100!- Harimau Harus Mengaum Malam ini!







Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Do's and Don'ts

Selamat menyambut Ramadhan al Mubarak! (^_^)



credit picture to: Islamic Thinking Twitter 
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

takziah buat mangsa yang terlibat dalam kemalangan ngeri di PLUS Kerian, Bukit Merah





terkejut masa dengar berita ni...tak berapa jelas...then update lagi dalam Berita Terkini...siap ada sebut 'cebisan daging' melekat lagi (if i'm not mistaken la)...masyaAllah...teringat kejadian dekat Pedas and Linggi dahulu...astaghfirullahalaziim...kali ni meragut 4 nyawa.......Trailer Gula against Bus...takziah buat semua mangsa...bersamalah kita sedeqahkan al-Fatihah kepada mereka yang telah dijemput Illahi dan semoga roh mereka dicucuri Rahmat dari Nya..ameen.....al-Fatihah












"KERIAN: Seorang anggota polis dan bayinya berusia setahun antara empat terbunuh dalam kemalangan sebuah bas dan treler di Kilometer 201.5 arah selatan Lebuh Raya Utara Selatan kira-kira jam 12.25 malam tadi. 

Treler berkenaan dari arah selatan terbabas lalu melanggar pembahagi di tengag jalan masuk ke laluan bertentangan dan melanggar bas ekspres yang dalam perjalanan ke selatan mengakibatkan pemandu dan kelindan treler berkenaan meninggal dunia di tempat kejadian.

Seorang penumpang bas ekspres iaitu anggota polis, Konstabel Abdul Shahrer Abu Hassan meninggal dunia di tempat kejadian dan anaknya berumur setahun setengah meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital."




sumber: Berita Harian Online

Cili disangka Kacang Buncis!

as titled...itulah yang terjadi...duk sedap2 ngadap lunch....tiba tiba terasa pelik....sebab? sebabnya...tergigit Cili! pedas wehhhhhhh.....saya memang lah manusia tahan pedas...tapi biar mentally ready..*ade pulok doh?* muahahahaha...

macam ni...lunch hari ni...saya beli lauk 'berterabur' tau dok lauk berterabur tu apa? lauk yang tak dok ayam seketul...yang tak ada main dish la...or 'entre'....saya sauk pedal masak kunyit 3 ketui...sambal jawa (ala yang ada tempe, tauhu, fucuk and soo hoon tuh) tau? and then ambillah kacang buncis...terabur kan lauk tuh? (^_<)

balik bilik. bukak bekas. asingkan segala maknek tu...owh btw...mana datangnya cili? kat pedal masak kunyit tu..saya ambil cili 4 ketul sebab? sebabnya hari ni depa tak provide sambal...makanya...kalau makan tiada pedas...tak ada umphhhh kan? so ambilla...dan cili itu pong diasingkan...

makan.ngap ngap ngap...kruppp kruppp kruppp...tetibe.............asal rasa kacang buncis ni pelik? pastu tetibe rasa menyengat kat telinga!.....mak ai! pedas gile! (cili burung tu) pehhhhhhhhhhhhhh....terjelir jap lidah wa beb!...nasib nasib...Allah nak gegaq jap...makan tu jangan duk asyik ngat...beringat! kan dah ter'alert'! muahahaha....

itulah nasib sibudakcuai.....makan sambil baca article *nerdie beb* muahahahaha...btw..saya tak ambil gambar lunch saya...tatapi! gambaq manisan untuk menghilangkan rasa pedas tu...saya ambil! kenapa saya makan manisan instead of minum ayaq? 

sebab? sebabnya...saya pernah dengar orang cakap...bahawasanya...jika kita telan air lepas makan foodie yang pedas....boleh buat perut kembung woooo...tak caye? saya dah terkena sekali....tak caye lagi? ce buat.....muahahahaha...*tidak digalakkan ye*...

sebabnya..tendency kita untuk gulp air tu secara bermili mili meter or berlitre2 tu ada...makanya setelah minum air perut udeh kembung maaaa....so instead of ambil air..apa kata kita makan manisan sedikit...kan kalau pedas...lawannya manis...(^_^)v

untuk manisan yang saya beli...adalah kuih 3 singgit....satu ialah kuih Chara yang hijau tu..(takdok gambarnye ye..dah ngap!) hik! and the other two ialah...kuih Seri Muka...dan kuih Keria!..







 Seri Muka is my favorite kuih! my mak tahu pasal nih.*walaupong muka tak berseri...tatapi..saya tetap suka kuih tu* muahahahaha..










same with Kuih Keria yang jatuh  di tempat ke-2 selepas Seri Muka ....kuih Keria ni saya kenal masa masuk hostel kat sekolah dulu...







jadinya...ini adalah manisan yang hilangkan pedas saya tadi....heaven!...saya ni budak kampung jek...so manisan pong...manisan kampung jek...hik! so..what's yours? jom share (^_^)v





*hugs*






p/s: saya berjaya ambil gambar2 tu tanpa menggegarkan tangan! yeay! 

Korean Pancakes! Yummylicious!






ini lah Pancake nye...selama ni duk tengok dalam Family Outing jek...last last jumpa kat The Gardens!...
nampak macam keras kan? itu hanyalah propa mata kita semata mata...muahahaha...sebenarnya sangat sedap! *thumbs up!* tak cukup thumbs...saya bagi toes up skali! (^_<)v ....selamat mencuba! hoyehh!








p/s: teringin lah pulak...sudah...*cepuk dahi*

Wednesday, 27 July 2011

Siapkah lelaki kacak itu? Jom Share!

Hadis yang Menarik Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :
'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan
pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian
kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain
kapan dan si mati. Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2
malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan
lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah
meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi
lelaki kacak itu berkata, Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku
takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu
ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh
meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'
Selepas itu dia berpaling pada temannya yang meninggal dan
berkata,'Aku adalah Al-Quran, yang mana kamu membacanya, kadang-kadang
dengan suara yang nyaring dan kadang-kadang dengan suara yang
perlahan. Jangan bimbang. Selepas soal siasat dari Mungkar dan Nakir,
kamu tidak akan bersedih.'Selepas soal siasat selesai, lelaki kacak
mengatur untuknya daripada Al-Mala'ul A'laa (malaikat dalam Syurga)
tempat tidur dari sutera yang dipenuhi bauan kesturi Rasulullah
(Sallallahu alaihi wasallam) bersabda :'Di hari pengadilan, di hadapan
Allah, tiada syafaat yang lebih baik darjatnya daripada Quran, mahupun
dari nabi atau malaikat.' Sila sebarkan Hadis ini kepada semua
.......kerana 'Sampaikan pengetahuan dari ku walaupun hanya satu
ayat.'Saat Anda membwa Al-Quran, syaitan biasabiasa saja...tengok
je..Saat Anda membukanya, syaitan mulai curiga.Saat Anda membacanya,
ia resah dan gelisah.Saat Anda memahaminya, ia kejang kejangan.Saat
Anda mengamalkan Al-Qur'an dlm kehidupan sehari-hari.ia
stroke...Teruskn membaca & mengamalknnya agar syaitan terus stroke
.Saat Anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya.
Syaitan kata "jgn SEBARKAN, kerana ia tidak penting langsung
So apa lagi? Spread the words!
*hugs*
p/s: kalau dah ada yg lain..jom share!
--
Sent from my mobile device

Durian Feast!

sepanjang musim Durian yang lepas dan lepas lagi...saya tak dapat nak merasa Durian tu...kalau lalu tepi jalan tu...tengok jek la yang mampu...terliur...and boleh jamu mata and bau dia jek...

bukan apa..saya tak berani nak beli....tak reti nak pilih..and takut kena tipu maaaa....so..jadinye...simpan sahajalah rasa terliur terliur tu....lalu...tengok....dan jalan...

recently...one of my Juniors datang menetap bersama dalam bilik saya...buat pengetahuan semua...kami berdua ni tak boleh duduk sekali... ada saja benda yang terlintas nak makan...naknya saya dan dia sangat suka makan masakan kampung dan pedas2...muahahaha..makin tembam lah kami...

kalau dekat D'laman tu...da bergaung gaung da kami makan...sebab masakan kat sana kena dengan selera kami berdua...muahahahhaha...ok...sekarang cerita kita bukan untuk nasi or D'laman ye...pasal Doyan...

so..tengah duduk buat kerja....kami pong tetibe terboraklah lah pasal Doyan nih...(boleh pulak kan?) borak...punya borak...lastly my Junior ni tanyalah tunang dia...'boleh tak belikan Durian'....tunangnye cakap 'ON'! ape lagi...*jumps* siap dia nak belanja lagi...alhamdulillah...murah rezeki...

lokasi: Greenwood
masa: after office hours
bil.Doyan yang ditelan: tak hengat dah..

ok...minta maaf awal2..saya tak sempat nak snap gambar mereka berdua...sebab? masing masing dah sibuk nak ngap Durian tu....and gambar Durian yang diletakkan tu..tak merangkumi semua yang kami telan...tak sempat nak snap...sebab sibuk duk terkam Durian...muahahahaha...





memula..ingatkan nak bedal yang ni jek..D24..1kg = rm13








lepas tu..my Junior (in green kurung) ni tak puas hati...so dia nak pilih Doyan kampung...6 biji = RM10








boleh pilih..dan dia akan kopekkan kat situ jugak...wa takut sama pisau dia beb!..tajam gilos!








ok..after dah pilih yang Doyan kampung tu...tunang my Junior ni pulak..pergi pilih yang berlonggok longgok kat tengah2 gerai tu..dia pilih yang 3 biji = RM 10...(^_<)
dan selepas itu..kami pong menjamu lah Doyan tu...







muahahahaha....yang ni macam Kucing Tidur! *bliss*








yang ni..lemak! bijik kecik sajo!.....*nikmat makan Doyan sambil tutup mata*





overall..itu sahaja pixies yang ada...kami tapau bawak balik bilik Doyan yang kampung tu...dia dah belah kan siap siap..sonang eden nak kopak nanti...owh....and that 4 Durian that we brought back tu...we ate it as our breakfast on the next day....muahahahahahaha....berasaplah my Junior pergi practical...muahahaha....jangan sendawa Doyan dalam LRT sudah dik!....*gelak golek golek*








*hugs*
tidur dgn senyuman di bibir...
alhamdulillah...







p/s: next! sapa lagi nak belanja Durian? (^_<)v



Wordless Wednesday-Accidentally Created!




tudung tu...jerawat as hiasan muka..(^_<)v





lepas tu jadi macam ni...













*sooooooooo wordless!*



Tuesday, 26 July 2011

Puas dah...

i cried last night...sampai tersedu sedu...

akibatnya....i slept early...couldn't open my eyes anymore...

and i left my thesis unattended...*pity*

and i cried lagi in the morning...couldn't help the tears from flowing...

akibatnya...again..i felt soooooooooooo damn sleepy...

and again... i slept like nobody's bussiness...dashat dok?

and i just woke up...had biscuits as lunch...together with plain water...

ini je yang buka selera...

lamanye saya tidoqqqqq....

penangan menangis...

after this..no more..

PUAS DAH!


DIA kan ada....

berdoalah pada DIA...DIA Maha Mendengar...Maha Mengetahui...dan Maha Adil...













*hugs*










p/s: MATI adalah pasti..

Monday, 25 July 2011

sedih...



dah segayung dah menangis.......


T_T











p/s: ada kena mengena dengan yang hidup...

Cadbury! Kamu kalah!




mula mula..memang tak percaya bahawasanya Dove ni memang sedap...asyik duk suka kat Cadburry jek...tapi..kamu semua tahu kan yang saya ni Choc Freak...muahahaha.....makanya..harus try ye....*jumps*

sebenarnya.. habit makan Choc ni dah lama dah tinggal...kalau tak..dulu..asyik craving sahaja...sekarang...relax jek nampak Choc...bagi la segunung pong...wa boleh tahan beb....*caye la*

terjadi balik case nak meratah Choc ni ialah bila...ada satu hal telah terjadi Jumaat lepas! memang hangin kepala cek..sebenarnya hal tu berangkai...Khamis dan Jumaat..entry emo tak keluar lagi..nanti saya tulis yek?...supaya kamu semua tak kena...tengah adjustkan balik feelings emo nih...muahahahaa...

so...in order nak adjust emo yang tak menentu time tu...maka...selepas selesai sahaja hal itu...saya terus turun ke market untuk beli Choc la...mula mula usha Cadbury dulu...then tengok...besaq sangat...kang tak habis pulak...*Choc Freak yg dah taubat* (^_<)....

then jalan....jalan....dan....jalan lagi.....jalan lagi...haihhh berapa banyak jalan daaaa.....stretttttttttttttt   tetibe ternampak shelves Dove ni...tiba tiba rasa nak makan Choc kesihatan kan? maka saya pong kata la...'why don't just give this a try?' Choc Sihat = Dark Choc  (-_-)" (pendapat diri sendiri) *gelak lagi* muahahahahaha....

maka.saya pong grab satu dan terus ke kaunter...lupa dah rege dia.......masa tu memang wajib guna pepatah ni.."jange dicocoh sare tebue"...siapa yang buat hal..siaplah....memang meletuplah Volcano anakgajah ni......masa tengah queue tu..rasa tak sabar nak unwrap Dove tu...before that..tahu tak Choc mana yang saya pilih? 



yang Dark Choc tu..



masa dah unwrapped...then tengok texture dia...sebijik macam gambar ni kawan kawan...cuma dia ada tulisan 'Dove' la kamu....dan saya pong patahkanlah seketul...masukkan dalam mulut...(opkos la dalam mulut..takkanlah lubang hidung pulak kan?) hmmmppppphhhh...speechless! memang sodap! HEAVEN! BLISS!...semua ada lah...dan perasaan emo tadi terus hilang buat sementara waktu dan saya kembali waras...alhamdulillah...

maka di sini..saya declare...diri saya sangat suka Dove! kalah kamu Cadbury! muahahahaha.... yola nak beli yang mahal mahal..tak mampu maaa...yang siap ada butik dia sendiri tu..ape nama eh? Patchi...kan? so orang sederhana macam saya ni..mampu beli yang macam ni sajo...kalau mahal sikit pong ..maybe Ferrero Rocher (ini pong pikir sepuluh kali baru bedal)

so..lepas ni..siapa yang nak kasi saya Choc..bagi saya Dove yek? murah pong murah..sedap pong sedap..tapi kalau nak bagi Patchi ke Ferrero Rocher ke...ku tadah aje sepuluh jari ni...muahahahahha...*tak sedar diri*

ok..itu sahajalah entry bosan untuk hari ini...nanti saya dah ok...saya tulis entry emo tu yek? daaaa....




*hugs*









p/s: psstt...lepas ni nak try Dove type lain pulak...(>_^)v

semua Orang ada benda ni...




kan? semua orang mesti ada benda ni..tahu tak ape itu? ngeeeee.....TO DO LIST.....

betul tak? antara obvious ataupun tidak...antara boleh well organized dalam kepala ataupun berterabur..antara hendak tulis ataupun just go with the flow..


jika orang seperti saya..saya ni jenis yang harus ada To Do List ni...sebab? sebab saya ni pelupa...suka missed out..suka ter'over' go with the flow...sampai kadang kadang To Do List saya di abaikan...*geleng kepala* anak sapa la ni?


benda ni adalah satu keperluan jika saya ada banyak perkara yang wandering dalam kepala...so nanti akan mixed up...so ini adalah solution saya untuk move in an organized manner..*adakah selama ini saya move secara berterabur?* agagagaga...jawapan kepada soalan tadi ialah TIDAKKKK......kononnya biasanya jika saya tidak bersama To Do List ni...saya akan cuba untuk memorize...tatapi........selalu missed out *dushhh!*...dan bila dah sampai bilik....mesti ada dialog ni.... (-_-)"




"ala....terlupa la nak buat ni..."


or


"ish...macam mana boleh terlupa bawa turun benda ni?"



or part paling teruk



"hmmm.....tak apa lah..esok...malas lah nak turun hari ni.."






betul tak???





so..in order to prevent this from happening lagi.....maka To Do List adalah harus ye...so tak ada la left out barang ke..appointment ke..booking ke...printing ke...or apa apa sahaja yang penting..(^_^)v


ok before we proceed with my To Do List..jom kita tengok orang lain punya form untuk To Do List ni..







biasanya To Do List saya macam ni..*tulisan pong lebih kurang*....










sometimes you can have colors in you To Do List in order to have different focus for each list written...











tapi jika dah malas sangat....saya akan tulis sesingkat macam ni...one word or two words sahaja....muahahahahaha...lepas tu..pandai pandai lah 'elaborate sendiri' (^_<)












ada juga yang panggil as 'Check List'...ye lah..nak cek apa yang dah buat dan tak buat lagi...












tapi ada juga yang advance! buat dalam phone...lepas tu ada keluar bunyi untuk reminder tu...best dok? meriah jek...nak buat task pong ada music celebrate...*bliss*...tapi..untuk manusia seperti saya yang suka buat 'Lucky Draw' dalam beg....maka..ianya tidak applicable...silap2 tercedera phone tu masa tengah buat Lucky Draw...kan? hik! (>_<)











dan untuk yang jenis ni...isn't this tooooooooo cute? wahhh....ni boleh pleasure kan mood kita..bila tengok kertas macam ni..siap ada hiasan lagi...momentum nak buat kerja pong boosted kan?




tapi..untuk saya...cukuplah yang macam ni..tangled, sticked...dan bukan sehelai2...sebab? sebabnya...kang ada yang tercicir...lepas tu..mula lah hilang arah...kan? hahahaha...*nasibbudakclumsy*




mini Diary or mini Note book and Easy Tear notebook...





mini Diary adalah senang untuk ditulis dan sesuai degan size tangan *anak gajah* ni...

mini Notebook..senang nak bawa especially if saya pakai sling bag

Easy Tear notebook adalah untuk To Do List yang harus diberikan kepada orang lain...so senang nak hand over..buat dengan bunyi ni jek "zappp!" betol dok?

dan To Do List saya untuk hari ini ialah:



  1. Library- Renew buku
  2. CPS- Renew Matric Card
  3. Post Office- Post parcel mak
  4. Printing- Milk a Deal Coupons
  5. Lipat Baju <- soooo pemalas kan?
  6. Reminder for Br. Ami..












so...what's yours? jom share...(^_^)




*hugs*
so let's solve the riddles!
hwaiting!





p/s: jom kita kemas apa yang patut bawa dan siap siap kan diri sekarang...

Sunday, 24 July 2011

Nama ini....





Albus Severus Potter


H.P.







anime punya pasal..

sekarang..ada sorang kawan saya ni..gila cartoon anime...titled Yumeiro Patissiere...dah nak masuk Season 3 dah..dia asyik duk layan cerite ni sampai tak hengat dunia...dan....termasuk saya...tapi tak adalah sampai tak hengat dunia...save jek dulu..and then...baru nonton after semua kerja dah siap kan? hik!...




inilah character cartoons tu..dan setiap character ni spirits...Spirit Chocolate, Vanilla, Caramel and Cafe- Kun, rasa macam nak makan la pulak bila buat entry pasal perisa Spirits ni...hahaha..ape pong...mereka tetap cute! *kawaiii*



am looking forward this cartoon..selepas habis semuanya...hik!...sebelum kita habiskan entry ni...mari kita layan dulu lagu anime nih!



"happy hapy macaroon!"...itu jek yang saya paham...hahahahahaha...




*hugs*




p/s: jom buat kerja sampai lebam..

Training of Trainers- ewwww..ape tu?

ape tu? ape? tu...tajuk kat atas tu......macam complicated gila kan? LOL...actually itu adalah training bagi semua trainers di CCAC....apa itu CCAC? *garu kepala lagi*...hahahahahaha... Credited Co-Curricular Activity Centre...semua faham? *angguk2*...bagus bagus..cikgu sambung ye....(^_<)v


maknanya..saya kena menghadirkan diri la..sebabnya..saya ialah salah seorang trainers from CCAC...trainer apa? hik!....saya ialah trainer First Aid ye sayang...(nak jadik Doctor tak dapat...jadi First Aider dan First Responder pong ok laa...) (^______________^)


sebenarnya..ini adalah part time yang saya buat..jika dalam belog saya yang dulu..saya ada menyatakan pasal benda benda ni semua..tapi since saya dah start a new blog...so..semuanya sudah dideletekan....off access ye...nak tahu tak dah berapa lama saya jadi trainer ni?


ok untuk menjadi trainer..maka kita perlu menjadi asst trainer dahulu...so that kita ni akan well trained...maknanya ...tak adalah gopoh nak masuk class and tak tahu nak buat apa, tak tahu nak ajar yang mana satu,tak tahu nak interact dengan students....maka...harus jadi asst trainer untuk beberapa musim..then baru boleh naik jadi trainer...bukan senang kan?


as for trainer...alhamdulillah..pejam celik pejam celik..sudah 2 tahun dah...alhamdulillah...knowledge pong makin berkembang..dan macam macam lagi...nak handle students..nak atasi perangai suka ngelat datang kelas dia orang...nak buat class jadi interesting...nak interact dengan yang bukan mahram...semua tu bukan senang ye...tapi..itulah semua pengalaman which money can't buy...


so in order untuk mantapkan teaching and training kita ni..maka CCAC buatlah training untuk kami pula...asyik kita jek duk training orang...maka sekarang..mari bersama sama *secara berjemaah* kita terima training ni...


actually previous this... the plan to conduct this training was at Morib, but then, due to some unavoidable circumstances....maka..kita buat kat Banquet Hall jek la...bagus jugak...sebab? sebabnya....saya tak payah pack baju...sports attire..and bla..bla..bla.....*paling malas bab packing* (-_-)"v <--mak saya well known dengan perangai saya yang ini...hohohohohoho...


ok..tanpa melengahkan masa..jom kita terjah segala maknek yang kita buat kat sana nak? mesti kome sume nak kan? hik!....




ha...ni wajib pakai..tatapi...beg saya yang pakai...saya tak suka pakai tag...rasa tangled...sesiapa yang ikut twitter saya mesti dah nampak dah gambar ni dua tiga hari lepas kan? (^_^)v





ini antara stuff yang kami dapat...including pen tic tac tic tac..tapi..saya dah simpan awal2 dalam beg..sebab suka guna pen sendiri...old fashioned kan? hahaha...





opening by Ustaz Ismail...powerful apa yang dia sampaikan..terkesan dalam hati ye..*so sorry gambar bergegar..macam terkena gempa bumi..takda skala richter..LOL* dia banyak cakap on the 7 wonders before the 7 basic human Skills..nak tahu? macam ni...





kita semua harus ada semua ini dahulu sebelum kita adapt dengan 7 basic human soft skills...mesti korang ternganga kan? ape tu? *puzzled*..ok..ini seven wonders yang Allah kurniakan pada diri kita yang mana sebenarnya bergabung menjadi satu:


  1. Love
  2. Fear
  3. Ikhlas
  4. Tawakkal
  5. Sabar
  6. Syukur
  7. Hope



dan 7 Human Soft Skills adalah:

  1. Leadership & Fellowship
  2. Ethics & Values
  3. Communication
  4. Teamwork
  5. Critical Thinking & Problem Solving
  6. Lifelong Learning
  7. Enterpreneurship

ok..maca mana semua ni berkait? perasan tak 7 wonders kat atas tu? itu semua ada dalam diri kita...dan bila semua benda tu ada..maka segala soft skills yang ada..boleh di asah...faham semua? *zzzzzz*....PAHAM SEMUA???? hahahaha....maka..dengan segala element yang ada ni..kita dah mentally trained untuk mengajar trainees kita...kita boleh develop semua skills ni pada mereka...ok habis part Ustaz Ismail..







jeng jeng jeng......siapakah dia ni? tiba tiba je ada kat sini kan? well..dia ni ialah our honored guest or speaker or facilitator for these two days..seriously.........dia buat rahang dan pipi saya sakit serta kembang....


kenapa gambar dia saya masukkan yang ini? sebab? sebabnya...dia ni suka sangat bergerak ke sana ke sini..which is good...so semua gambar yang ada memang macam terkena 9 skala ricter punya scale...tak boleh upload dalam ni..kang hidung tang ke mana..mata ntah ke mana kan? ngeeeee...


banyak juga la activities yang kami buat..sebab..awal2 dia dah cakap..30 % on theory and the other 70% is hands on...mula mula seram sejuk jugak bila ingat sebab sorang sorang kan?...tapi sampai bila harus berfikiran macam tu kan?(^_^).. jika asyik duk duduk dengan geng geng yang sama jek....sampai bila pong takkan berkembang kan? so activity ni nak suruh kita asah soft skills kita dengan orang lain pulak...make friends..jangan asyik duk kawan dengan orang yang sama sahaja...(^_^)



ok..antara activity yang kita orang kena buat ialah..

  • Blow wind blow = seriously memang fresh punya activity sampai saya berpeluh pelah..dan termasuk dalam group lelaki..*roses among thorns*..survival beb..kalau tak kena denda..nak hidup ka tak mahu? *soalan tak boleh blah*....untuk activity ni..saya tak ada gambar..sebab? sebab...semua kena tinggalkan barang2...







ini kucing saya...*jangan gelak tau*




  • Personality test...setiap orang kena lukis kucing masing masing..dan muka kucing saya mengadap saya...part ni..memang pipi dan tulang rahang saya sakit...lawoks.....LOL...habis seluruh Hall bergegaq...






lepas tu...Dr. Mohammad Shatar Sharban ni ada explain on men and women punya conversation...F= Female, M= Male...nampak tak bentuk percakapan kita semua? Male....very direct forward...but as for Female...macam ular tekok...hahaha...so lelaki kena faham underlying message kami...same goes for female also...kena faham direct message from men...so barulah boleh hasilkan komunikasi berkesan kan? 




kami kena form group cara orang tua..tak payah nak bilang bilang dah...so..apa lagi...draw number 3...and angkat kertas ni....sonang..(this is the first time saya duduk dalam group 3)






our first activity together as a group was-Bola- Telur




  • Protect an egg with 25 straws...bukan sonang eh...tapi hidup mesti slumber...so ini lah keslumberan yang kami dah buat...macam dalam my previous Wordless Wednesday's post...exclusively...saya ada video untuk ini...tatapi..Video group sendiri tiada...sebab..kak Milah terdelete...kuang kuang kuang...




video
pandai pandailah kamu semua sengetkan kepala ye...kejap straight..kejap terlentang...tapi inilah cara untuk test keutuhan protection kamu untuk egg yang telah diberikan kepada kamu...ianya akan ditest from different heights..lutut..pinggang..dan bahu..and sesiapa yang make it to the shoulder punya stage..telur itu akan dilantun sesuka hati oleh Dr. Mohammad Shatar Sabran kita....and bet..who won? opkos la my group! *jumps* nampak cikai jek kan wrapping nye...tapi dah resam telur bujur...maka lilit sajo...tak payah susah susah pikir nak buat kelongsong....ececece...*bangga nampak?*....idokle..sebagai tips sudeh...











  • then kita orang main UFO game...dia panggil as UFO game..yang melibatkan telur...*telur lagi* hahahaha..






ha...inilah tied UFO nye..game ini boleh dimainkan dengan pelbagai cara....seperti ikat tali di pinggang dan maintainkan botol air..dan macam macam lagi..so kepada sesiapa yang selalu pergi program team buliding...akan tahu apakah itu UFO game ini...actually..rationale behind this game is to test the communication skills, team building, leadership, ethics and problem solving.....nampak dok? satu satu soft skill terkeluar..and they managed to cooperate and brinf this Eggie UFO to the back of the hall..hik! syabas bebeh!








ha..tau tak ape ni? ni bukan lidi mengaji ye sayang...bukan lidi muda dari daun kelapa juga ye sayang...ini ialah.. spaghetti game...





  • Spaghetti Tower...inilah nama gamenye..ingat senang ke nak buat? susah woooo..pillars and base kena kuat..kalau tak..tiada guna tinggi spaghetti kamu tu... 








kamu kena ikat guna menatang ni...1 meter je tau..pandai pandai la nak hidup...tak ada extra tape ye...










then dia akan ukur height spaghetti kita ni..sebenarnya kena buat more than 165 cm..tapi kami manage buat up till 147 cm jek..kontot dok? ada yang lagi kontot dari kami..hahaha...ada satu group yang manage buat sampai 167cm..memang pillars and holding point dia orang kuat..*tabik spring la dengan kamu*..hik!....*nampak stylo je kami punya spaghetti kan* *perasan..auwww...*









next! tahu tak apa ni? kami kena design islands...ini rough draft Island kami...so kami pong fanticized la pasal Island kami ni....






  • Design your own Island and make it as attractive as you can and present it.









maka tiba lah masa untu melukis...wa fail you....orang lain melukis...saya hanya curah curah idea sahaja...dan from gambar kat atas..kami ada masalah dengan bulan dan bintang..LOL...lawok dok?









Kak Nadia yang start kan dulu...









ada dua bijik Islands ye..main dengan vacation punya Islands..










rough draft untuk jalan dalam main Island..









ini sentuhan tangan Kak Shila...hebat jugak dia melukis...nampak cantik jek..as compared to mine..hancus...nak tengok? tadi kan dah tengok kucing? hahaha..*gelak golek golek*










ni ha...saya lukis market, zoo and museum tu....ada gaya ke? kamu semua faham tak dengan lukisan saya? totally fail kan? LOL...*sila gelak secara berjemaah sekarang*









ini total view of our Island...









presentation dah start..tapi..kami sempat touch up lagi...kuang kuang kuang...









kak Shila punya resort...half done










group2 lain yang tengah present...











ini antara orang yang suka sangat tanya soalan..hahaha..












at first...ini nama Island kami...











then bila go thorough semua groups...










and group ini juga...










ini..











dan my groupmates pong mengfocuskan diri...










discuss lagi...girl in blue..saya dah lupa nama dia..and yang dalam shawl tu Gee












tengok lagi..











cam-whore and discuss lagi..owh..btw..inilah kak Shila..












and pakcik ni bangun lagi tanya soklan...











dan sambil fikir..sambil ambil gambar groupmates lagi..in Blue- Kak Milah, in Purple- Kak June














dan tengok lagi..

















dan dengar lagi...













dan lihat lagi..














maka kami pong tukarlah nama  LOKI Island tadi this NYI...tau dok? Name It Yourself...sila..sila..















dan si Gee ni pong present la....alhamdulillah..semua orang suka..sebab..Island kami ni ialah alam fantasi punya Islan...senghall dok? hahaha..but that makes our Island interesting...weeeehoooo.and the best is..Ustaz Ismail suka! yabedabedooooo* jumps*
















then...last but not least..kami kena main dengan lidi mengaji ni..











  • Bulit a Platform yang boleh menampung batu bata...max-12, min-1














 dalam proses untuk Design.. design yang paling kukuh..akan kami ambil untuk buat platform..















the other design















dan kami ended up dengan konsep rehal ni....















macam ikat gadget masa camping tuh...activity ni saya boleh participate..sebab saya suka bab2 ikat mengikat ni...ngeeee...(^_____________^)v


















yang harmoni nya..bila semua tangan bertemu untuk produce the best...dan realisasikannya..*hugs to my groupmates*


















percubaan kami...



















walaupong platform kami tempang...kami hanya target untuk tahan satu batu bata sahaja...asal lepas yang ini..maka kami pong puas hati...hik!


















ok ini untuk tengah tengah...ibarat alas dia la..tangan kak Shila and kak Nadia...*sweet*..(^_<)




















dah siap.....alhamdulillah...then each group kena test platform deme...boleh adjust untuk first trial...afta dat..no more ya...

















ini group 9 punya..from cikgu2 recreation and scout kalau tak silap la...mampu ke nak tampung 12 bijik batu bata? jom kita test!...hik! 


















3 ok lagi...tapi nampak dah senget sebelah dah...
ok...*maafkan gambar2 yang dilanda gempa bumi yek*
















erkkkk..empat sahaja..sebab the moment letak yang ke-5 punya batu bata..terus tersenget...























saya tak dapat nak ambil gambar untuk platforms group lain...sebab crowded sangat...so ini adalah antara salah satu yang available tak masuk sprint test lagi...


















yang ni tahan hanya untuk 2 batu bata sahaja...

























untuk group kami pong..saya tak sempat nak snap juga...tapi kak June ada gambar2 nya..nanti saya hapdet ye...haaaa..gambar kat atas ni...ialah yang dah ranap punya platform....now..bet..berapa yang kami boleh letak?


















1?




2?





















3?



































4?
















jawapannya ialah 5! yebedabeduuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu! menang lagik!...suka suka suka...
























maka kami rewardkan diri kami dengan gambar Group kami ni...hik!..suka dok? tuan punya belog tengah pegang ranap punya platform...hik! 















so overall..kami menang..*takdok hadiah pong* hahaha...tapi rasa puas hati dan suka hati la...pembinaan platform tu adalah mark kepada end of our program...sudah habis training...lega...puas hati...banyak input masuk...dan sangat suka dengan speaker yang suka mention "bla bla bla" ni..sebab saya pong macam tu jugak bila mengajar...baik dalam English class or First Aid Class..mesti ada "bla bla bla" tuh....hahahaha...enjoy!
















tengoklah meja kami? hahaha...dahaga kasih sayang sungguh..




















kerja ngumpul cokelat jek...






















ya Allah..ada lagi....
























creativity kak June..hahaha...
























sebelum balik..jom kita cam- whore dulu kat bunting yang ada gambar first TOT dulu..hik!














2nd phase of cam-whoring..siap senget kaki lagi kak Nadia..punye nak bagi ruang untuk muka kak June..hik!




overall training ni uji semua 7 wonders and soft skills kita...alhamdulillah...




at last...habis juga entry ni...i think..this is the longest entry that i ever did kan? phewwwww....*urut pergelangan tangan jap*.....4 hours for this single entry sahaja..pehhhhh...itu belum masuk lebelkan gambar and susun cerita lagi...pehhhhh....ok lah kawan2..saya nak sambung menulis thesis saya ye..Ramadahan ni nak kena hantar...kita jumpa dalam next entry ye...next entry ni quite emo..sebab? nanti kamu semua tahu la sebabnya...and kamu jadi emo ke tak..itu terpulang kepada kamu...






psssttttt before we end...saya nak bagi tahu.....yang saya tak puas hati dengan komiti program sikit...sebab..berborak kuat sangat dan mengganggu kosentrasi kami...dah ramai trainers yang duk jeling2 kat depa tapi..makin kuat pulak jadinye......sampai last skali saya yang jeling...bukan jeling dah..pusing kepala terus and besarkan mata....lepas tu baru diam...and ada ayat terkeluar cakap..."kuat sangat ke kita berborak?"....opkos la kuat...saya yang duduk paling belakang kat meja tengah ni pong paling rasa distracted...apatah lagi yang duduk kat tengah and depan sana kan? so kamu semua harus ubah meja or bercakap di luar Hall sahaja...TQ (^_^)






anyway itu sahaja..mana ada yang perfect kan? semua yang baik dari Allah Taala..dan yang buruk itu dari diri kita sendiri...allahua'laam...lastly.....Tq for reading....TQ sangat sebab sudi luangkan masa geledah dan baca belog saya...*love you all* 






*hugs*








p/s: together we strive for the best!- motto hidup!..(^_^)